Exclusieve 8-daagse fotoreis naar de zebra migratie in Botswana 
(data nader te bepalen, in 2025)

(for English, click here)

In samenwerking met Backroads Africa gaan we zes volle dagen fotograferen bij de waanzinnige zebra migratie in de zoutpannen van Botswana. Een geweldige en bijzondere ervaring!

De migratie in Botswana

Als mensen aan de ‘migration’ denken, wordt er voornamelijk gedacht aan de Great Wildebeest Migration in het Serengeti eco-systeem (Tanzania en Kenia). 

Wat veel mensen niet weten, is dat tijdens het natte seizoen in Botswana (laagseizoen) er duizenden zebra’s en andere dieren van noord naar zuid trekken met als bestemming de Makgadigadi/Nxai Pans. Deze periode biedt daarom unieke mogelijkheden voor fotografie – niet alleen de enorme kuddes zebra’s en gnoes (en de roofdieren die ze volgen), maar ook vele vogels en – onder de juiste omstandigheden – grote groepen flamingo’s. En niet te vergeten dat dit gebied ook een thuisbasis biedt voor een hoge concentratie stokstaartjes.

Makgadigadi en Nxai Pans

In het oosten van Botswana liggen de Makgadigadi en Nxai Pans, (onderdeel van de Kalahari): grote zoutvlaktes die ooit zijn ontstaan toen het grote Makgadigadimeer zo’n 10.000 jaar geleden opdroogde. Het gebied bestaat uit talloze lege vlaktes, omringd door grasland en savanne, met hier en daar een enorme baobab.

In de droge tijd is er nauwelijks leven te vinden, op wat struisvogels en reptielen na. Maar als de regen is gevallen komen hier duizenden zebra’s en gnoes op af, gevolgd door allerlei roofdieren zoals leeuwen, cheetah’s en hyena’s. Bovendien is er in die periode een enorm rijk vogelleven.

‘Mobile Camping’: een unieke bush ervaring

Het bijzondere aan deze reis is dat we nu nog niet weten waar we precies naar toe gaan. Vlak voor vertrek wordt gekeken waar op dat moment de meeste dieren zijn en daar wordt dan vlakbij ons kamp opgeslagen. We gaan dus volledig wild kamperen – maar wel met prima faciliteiten – en weten hierdoor zeker dat we veel gaan zien! Bij de details verder naar onder op de pagina kun je wat meer lezen over het kamp en de faciliteiten. Iedereen is welkom

Deze reis is voor iedereen die van natuur houdt, het leuk vindt om foto’s te maken en het geduld heeft om rustig te observeren en te wachten op dat ene geweldige moment!

Ook al is het een fotoreis, je hoeft echt geen professioneel fotograaf te zijn of een zeer ervaren safari-ganger. We willen simpelweg dat je volledig geniet van alles dat Afrika je te bieden heeft. En we willen je volop de gelegenheid bieden om fantastische foto’s te maken, op welk niveau dan ook. Het fotograferen van wildlife vereist soms wel wat andere skills dan wat je misschien gewend bent, maar wij kunnen je daar absoluut bij helpen. In principe worden er geen specifieke eisen gesteld wat betreft conditie, maar bedenk wel dat we een week lang in afgelegen gebieden verblijven, en vaak lang in de auto zitten. Als er specifieke medische condities zijn, dan horen we dat natuurlijk graag van te voren. 

Let op: er is per reis slechts plaats voor 6 personen, dus twijfel niet te lang! Dit is echt een geweldig aanbod voor een supertoffe en exclusieve safari!

Bekijk hieronder een korte teaser met een aantal van mijn favoriete beelden die ik de afgelopen jaren heb gemaakt in Afrika: 

Overnachtingen 

De bedoeling is dat je zelf zorgt dat je in Maun komt. Deze Botswaanse stad ligt aan de rand van de Okavango Delta en is per vliegtuig bereikbaar vanaf Johannesburg. Hier worden we opgehaald en naar ons mobiele kamp gebracht wat al volledig is klaargezet door de crew die met ons meegaat. 

In het kamp heeft iedereen een eigen tent (met veldbed; je slaapt dus niet op een matje) en met een eigen ‘badkamer en-suite’ die bestaat uit een wastafel en een toilet (mét toiletbril!). Bovendien kun je dagelijks gebruiken maken van een zogenaamde ‘bucket shower’. 

Naast de slaaptenten is er een fotografietent, waar je je batterijen kunt opladen en eventueel vast wat foto’s kunt bekijken of editen op je laptop. Er wordt voor ons heerlijk gekookt (ontbijt, lunch en diner)  zodat we alle tijd kunnen besteden aan onze game drives, en ’s avonds hebben we natuurlijk een heerlijk kampvuurtje! 

Slapen in een tent klinkt misschien wat avontuurlijk, maar de dieren hebben er absoluut respect voor. En het is geweldig om ’s nachts in je bed te luisteren naar het geluid van de cicaden en een hyena in de verte! Kamperen in Botswana is een zeer bijzondere en fantastische ervaring om Afrika op z’n best te beleven. 

De safari-auto’s 

We zullen elke dag meestal twee keer op pad gaan waarbij we de beschikking hebben over twee 4×4 safari auto’s met een plaatselijke gids/chauffeur, in de vroege ochtend en in de namiddag. Dit is de perfecte manier om dieren te zien en foto’s te maken! Er passen zes mensen in zo’n auto, maar omdat we jullie graag allemaal de kans willen geven mooie foto’s te maken, zullen we nooit met meer dan vier mensen in de auto zitten. Zo heeft iedereen genoeg plaats voor zijn camera-uitrusting en kun je makkelijk aan beide kanten van de auto fotograferen.

De auto’s zijn in principe volledig open (wat geweldig is omdat je alles kan zien) en voorzien van canvas schermen die naar beneden kunnen mocht het regenen, een koelbox voor ijskoude drankjes en ze beschikken over voldoende bean bags zodat je stabiel kunt fotograferen.

Begeleiding

Zoals gezegd gaan er twee ervaren plaatselijke gidsen mee die de auto’s zullen besturen en veel kennis hebben van het gebied en de dieren. Zij hebben de eindverantwoordelijkheid. Daarnaast zijn wij erbij als ervaren wildlife fotograaf. Dat betekent dat we je veel kunnen bijbrengen op het gebied van wildlife fotografie. Denk aan de perfecte camera instellingen (die zijn voor wildlife weer heel anders dan bijvoorbeeld voor portretfotografie of bruiloften), hoe je optimaal gebruik maakt van het licht, en hoe je met speciale technieken creatieve wildlife beelden kan maken. 

Evert Doorn

Evert heeft in het verleden een overlandtrip van zeven maanden gemaakt van de UK naar Kaapstad en is daarna zeer regelmatig terug gegaan naar Afrika. Hij heeft ervaring als wildlife fotograaf in Zuid-Afrika, Botswana, Zambia, India en vooral Kenia. De grote katten zijn favoriet, maar ook de kleine dieren en landschappen vindt hij interessant. In Nederland is Evert al jarenlang een zeer professioneel fotograaf voor bruiloften en zakelijke opdrachten. Daarnaast is hij  docent bij de Gooische Fotoschool en vanuit die rol heeft hij dus veel ervaring met het bijbrengen van kennis. Zijn werk kun je zien op Instagram: @thewildsite

Simone Janssen

Simone heeft als (kampeer)reisbegeleider gewerkt in Zuidelijk Afrika van 2004 tot 2007. In die periode heeft ze een voltijdse cursus van een maand gedaan bij Eco Training om meer over de bush te leren, zoals over dieren, bomen, sporen en al het andere dat deel is van de grote Afrikaanse circle of life. In Nederland is Simone een zeer ervaren professioneel fotograaf, vooral voor bruiloften, maar zodra het even kan reist ze weer naar Afrika! Daarnaast heeft ze in het verleden jaren gewerkt als trainer/coach dus ook Simone kan kennis goed overbrengen. Haar werk is te vinden op Instagram: @simone_afrika

Uitrusting

Neem een camera mee die je goed kent. Wij raden je een groothoeklens aan om mooie landschapsfoto’s te kunnen maken en een zoomlens om dieren dichterbij te kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan een 400, 500 of zelfs 600 mm lens. Een extender is zeker bruikbaar, alhoewel je die ‘s avonds waarschijnlijk eraf wilt halen om je lens wat lichtsterker te maken. Materiaal huren is ook een optie! Als je niet zeker weet of jouw spullen toereikend zullen zijn, neem dan even contact met ons op.

Hoe ziet een safaridag eruit?

 • vroege wake up call net voor zonsopgang: we gaan op pad!
 • tijdens de ochtend game drive stoppen we op een veilige plek voor een bush breakfast, met koffie en thee
 • na terugkomst in kamp een uitgebreide lunch 
 • vrije tijd om te slapen, lezen, douchen of eens op je gemak je foto’s te bekijken
 • lunch!
 • in de namiddag de tweede game drive, met eventueel een sun downer (drankje bij zonsondergang) onderweg
 • en tot slot diner en het delen van de mooiste verhalen van de dag bij het kampvuur

Waarom is dit specifiek een fotoreis?

 • we hebben ruimte in de auto’s, niemand hoeft in het midden te zitten
 • de lokale gidsen fotograferen zelf ook en kunnen daarom helpen bij het vinden van de juiste hoek of het beste licht
 • wij kunnen je als wildlife fotografen helpen bij het maken van de beste foto (en over de meeste dieren ook nog wel wat vertellen)
 • er is geen haast om het volgende dier te vinden en een lijstje af te vinken; we maken foto’s zolang we willen en niemand vraagt ‘ben je al klaar?’
 • terug in het kamp is er alle tijd om foto’s te bekijken en te editen, van elkaar te leren en urenlang over fotografie te praten!

Data en kosten

Reisdata: 2025 (specifieke data nader te bepalen)

Kosten: nog niet bekend

De betaling en prijs is in USD omdat je rechtstreeks boekt bij Backroads Africa en dat is gevestigd in Zuid-Afrika.

Indeling

Dag 1: aankomst in Maun, eerste meeting

Dag 2: vroege transfer van Maun naar ons mobiele kamp, avond game drive

Dag 3: overnachting kamp, twee game drives

Dag 4: overnachting kamp, twee game drives

Dag 5: overnachting kamp, twee game drives

Dag 6: overnachting kamp, twee game drives

Dag 7: overnachting kamp, twee game drives

Dag 8: ochtend game drive, daarna transfer naar Maun, aankomst late namiddag

Wat is inbegrepen?

 • transfer van en naar het mobiele kamp (afhankelijke van de plek 150-250 km enkele reis)
 • zes overnachtingen in een eigen tent, met ensuite badkamer
 • twee game viewers (auto’s) met speciale fotografie set-up
 • twee professionele gidsen en twee professionele fotografen
 • alle maaltijden en snacks
 • alle toegangsgelden voor het reservaat
 • drankjes (bier, wijn, gin & tonic, fris en water)

Wat is niet inbegrepen?

 • vlucht naar Maun
 • eventueel overnachting in Maun
 • eventuele reisvaccinaties
 • reis- en annuleringsverzekering
 • fooi en souvenirs

Extra’s

We bieden deze fotoreis van en naar Maun. Als je je vakantie wilt uitbreiden met een bezoek aan een van de andere reservaten in Botswana, of je wilt bijvoorbeeld eerst Zuid-Afrika verder bezoeken voor je terugvliegt, dan kan dat uiteraard.

Voor wie ook nog wat cultuur en geschiedenis zoekt, is het bijvoorbeeld mogelijk om iets langer in Johannesburg te blijven en een bezoek te brengen aan Soweto, het bekende township. Voor iets meer dan € 100 heb je een privé tour van 9.00 tot 15.00 uur, met bezoek aan het museum. 

Backroads Africa kan je bij dit alles (met een kleine korting) prima helpen!

Boekingen

Je boekt rechtstreeks bij Backroads Africa. De eerste aanbetaling moet binnen zes weken na de boeking binnen zijn om je plaats te bevestigen. Het resterende deel dient 60 dagen voor aanvang te zijn voldaan. Je wordt geacht zelf je eigen reis- en annuleringsverzekering te regelen.

Een safari is een bijzondere reis en we bieden je de mogelijkheid om mee te gaan op een heel exclusieve fotoreis in Botswana. Je zal zeker niet teleurgesteld worden. Denk niet te lang na, ga gewoon mee!

Heb je toch eerst nog wat vragen? Neem dan contact met ons op.

  Ben je al eens eerder in Afrika geweest?

  “In januari 2019 zijn wij met Evert op fotoreis naar de Masai Mara geweest en het was geweldig. Alles was ontzettend goed geregeld, we zaten in een safari-camp waar je je echt Out of Africa waant. Het was een perfecte uitvalsbasis om verschillende delen van de Mara te zien. We hebben ontzettend veel wild kunnen fotograferen, met als hoogtepunt toch wel de luipaardmoeder met welp. Evert is niet alleen fotograaf en fotografie-docent waardoor hij steeds veel tips kan geven, hij is ook een zeer ervaren reiziger. Dus als er eens iets niet helemaal volgens plan verloopt, weet hij dat prima op te lossen zonder dat wij er echt iets van merkten. Het was een topreis en een echte aanrader!” Ellen & Marco