Fotoreis Masaai Mara (8-14 november 2020)


Wil je graag op een fenomenale plek wildlife fotograferen en hier meer over leren? De Masaai Mara in Kenia is misschien wel één van de mooiste plekken ter wereld om dit te doen.

In november 2020 organiseer ik, in samenwerking met touroperator Angeli Travel, een fotoreis naar dit schitterende Afrikaanse natuurreservaat.

De Masaai Mara

Kenia’s Masaai Mara is een iconisch natuurreservaat en één van de mooiste plekken in Afrika om wilde dieren te zien. Het is onderdeel van het Serengeti eco systeem, met een totale grootte van maar liefst 30.000 vierkante kilometer. Behalve de vlaktes ‘plains’ is er bij de rivieren veel bebossing welke beschutting biedt aan dieren. De drie grote katten (leeuw, luipaard en cheetah) zijn veelvuldig aanwezig in dit reservaat maar uiteraard ook vele andere dieren als olifanten, giraffes, vele vogelsoorten (meer dan 400), andere roofdieren als hyena’s en jakhalzen, diverse soorten antelopes en gazellen en de zwarte neushoorn.

De maanden november tot en met februari zijn veel rustiger dan het drukke hoogseizoen en daarom uitermate geschikt voor fotografie. Het typische en zeer herkenbare open savanne landschap (met glooiende vergezichten en af en toe een acacia boom) in de Mara biedt fraaie gelegenheden om zonsondergangs- en silhouet shots te maken.

De ins en outs van wildlife fotografie

Behalve een mooie safari reis is dit ook een fotoworkshop. Gedurende een volle week zullen deelnemers veel leren over het fotograferen van wildlife in het bijzonder, en over fotografie in het algemeen. Met maximaal 6 deelnemers zal er optimale aandacht zijn voor iedereen.

Naast professioneel fotograaf ben ik ook fotodocent, verbonden aan de Gooische Fotoschool. Tijdens de trip zal ik op game drives helpen met vragen en samen met onze lokale Masai gidsen ervoor zorgen dat we op de juiste plekken staan voor fotografie. Je zult veel leren over de juiste camera instellingen voor het fotograferen van wildlife maar ook over het maken van creatieve composities en belichting, en hoe om te gaan met lastige situaties zoals zonsondergangen of fotografie bij weinig licht.

In het kamp, tussen de drives door, sta ik ter beschikking voor specifieke vragen en uitleg over fotoselectie en nabewerking. De combinatie van mijn ervaring als fotograaf en docent, samen met de prachtige mogelijkheden die de Mara biedt, zullen ervoor zorgen dat je met mooie foto’s zal thuiskomen.

Deze reis is geschikt voor alle niveau’s van fotografen. Beginnende fotografen zullen behoorlijke stappen maken met niet alleen wildlife fotografie, maar ook hun fotografie vaardigheden in het algemeen. (Zeer) ervaren fotografen die nog niet veel eerder aan wildlife fotografie hebben gedaan, zullen veel baat hebben bij de specifieke tips voor fotografie van wildlife, aangezien dat vaak een andere manier van werken vereist dan gewend. Deze trip levert bovendien veel betere foto’s op dan ‘gewone’ safari reizen omdat we veel tijd hebben, genoeg bewegingsruimte in de auto en gelegenheid om onze voertuigen goed te positioneren.

Foto’s van het kamp, de voertuigen en enkele sightings tijdens recente trips naar de Mara

De ultieme Out of Africa beleving!

Ons kamp is een prachtig tentenkamp aan de Mara rivier, centraal gelegen in het reservaat, met een zeer persoonlijke touch. De tenten bieden een ultiem ‘bush’ gevoel (‘s nachts hoor je bijvoorbeeld de nijlpaarden in de rivier), maar zijn wel zeer comfortabel en ruim. Ze zijn uitgerust met een warme douche, een groot bed, solar lampen en zelfs oplaadpunten voor batterijen. De lunches en diners worden gezamenlijk gebruikt en zijn van prima kwaliteit. Na de drives kunnen we heerlijk bij het kampvuur genieten van een lekker drankje en de verhalen van de dag uitwisselen. Voor de liefhebber is het mogelijk om optioneel een ballonvaart te boeken of een heerlijke massage in de spa.

Onze dagen beginnen vroeg met een wake-up call rond 5 uur, waarna we na wat koffie en thee al voor 6 uur vertrekken om direct bij het eerste licht op de goede plekken te zijn. De eerste uren maken we gebruik van het beste licht; later op de ochtend zullen we op een mooie (en veilige) plek stoppen om de benen te strekken en van ons meegenomen ontbijt te genieten. Rond 11 uur zijn we terug in het kamp om wat uit te rusten, voor de gezamenlijke lunch en uiteraard om verdere vragen over fotografie te behandelen. Rond 4 uur in de middag vertrekken we weer voor onze middag drive, die tot circa 7 uur duurt. Bij elkaar zullen we wel meer dan 45 uur in het veld doorbrengen met onze gidsen!

Een sfeerimpressie van recente trips naar de Mara

Programma en kosten:

Datum: van zondag 8 t/m zaterdag 14 november 2020
Locatie: Mara Eden Safari Camp, Masaai Mara in Kenia
Deelnemers: maximaal 7 (verdeeld over twee auto’s)
Niveau: deze reis is geschikt voor alle niveau’s van fotografie. Geen speciale vereisten aan conditie. Niet-fotograferende reisgenoten zijn ook welkom.
Kosten: 2865 US dollar (op basis van gedeelde accommodatie met 2 personen (double of twin bedden); single supplement is 250 US dollar)

Inclusief:

 • transfer vanaf de internationale luchthaven naar Wilson Airport,
 • retourvlucht in een klein vliegtuigje naar de airstrip in de Masaai Mara,
 • transfer vanaf de airstrip naar het kamp en terug,
 • zes volledige ‘full board’ dagen verblijf in het kamp (ontbijt, lunch, diner inclusief),
 • onbeperkt thee, koffie en water beschikbaar,
 • twaalf game drives in 6 dagen
 • gebruik van zeer geschikte Landcruisers voor fotografie (open zijkanten en open dak), bestuurd door een lokale gids,
 • pre-trip meeting / mogelijkheid vooraf voor vragen over mee te nemen apparatuur, tips, etc..
 • park fees Masaai Mara National Reserve.

Niet inclusief:

 • kosten internationale vlucht,
 • reis- en annuleringsverzekering (10% korting op premie Europeesche indien geboekt via Angeli Travel),
 • visum kosten,
 • vaccinaties indien nodig,
 • persoonlijke kosten (bar rekening voor drankjes in het kamp, fooien en extra te boeken activiteiten),
 • € 20,- boekingskosten Angeli Travel en € 2,50 bijdrage Calamiteitenfonds per boeking/rekening.
Boekingen en betalingen verlopen via Angeli Travel, lid van de ANVR, SGR (Stichting Garantiefonds Reizen) en Calamiteitenfonds. 

Meer weten of een plek reserveren?

Voor vragen of boekingen, neem contact op via het contactformulier of stuur een mail naar wildlife [at] evertdoorn.nl

“In januari 2019 zijn wij met Evert op fotoreis naar de Masaai Mara geweest en het was geweldig. Alles was ontzettend goed geregeld, we zaten in een safari-camp waar je je echt Out of Africa waant, met mooie grote tenten en de nijlpaarden voor de deur. Mara Eden is een perfecte uitvalsbasis om verschillende delen van de Mara te zien. We hebben ontzettend veel wild kunnen fotograferen, met als hoogtepunt toch wel de luipaardmoeder met welp. Evert is niet alleen fotograaf en fotografie-docent waardoor hij steeds veel tips kan geven, hij is ook een zeer ervaren reiziger. Dus als er eens iets niet helemaal volgens plan verloopt, weet hij dat prima op te lossen zonder dat wij er echt iets van merkten. Het was een topreis en een echte aanrader!” Ellen & Marco