Exclusieve 8-daagse fotoreis naar de Masai Mara in Kenia (3-10 & 11-18 februari 2023)

Click here for English

UPDATE: deze reis is nu volledig vol

Wil je graag op een fenomenale plek wildlife fotograferen en hier meer over leren? Met fotografe Simone Janssen organiseer ik, in samenwerking met WOW Safaris uit Kenia, een prachtige begeleide fototrip naar de Masaai Mara: 6 volle dagen fotograferen op een van de meest fantastische plekken op aarde. Er zijn twee beschikbare weken: van 3-10 februari, en van 11-18 februari


De Masai Mara

Het landschap van de Masai Mara is zoals veel mensen zich Afrika voorstellen: uitgestrekte graslanden met hier en daar een enkele boom, meestal een acacia. Dit iconische reservaat, gelegen in het zuidwesten van het land, ligt op 1500 tot 2100 meter hoogte en is glooiend. Het wordt doorsneden door twee grote rivieren, de Talek en de Mara. Het is onderdeel van het Serengeti eco-systeem, wat met ruim 30.000 vierkante kilometer één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Afrika is.

De drie grote katten (leeuw, luipaard en cheetah) zijn veelvuldig aanwezig in dit reservaat maar uiteraard ook vele andere dieren als olifanten, giraffes, vele vogelsoorten, andere roofdieren als hyena’s en jakhalzen, diverse soorten antelopes en gazellen en zelfs de zwarte neushoorn. In de maanden november tot en met februari is het rustiger dan in het drukke hoogseizoen en daarom uitermate geschikt voor fotografie. Het typische en zeer herkenbare open savanne landschap (met glooiende vergezichten en af en toe een acacia boom) in de Mara biedt fraaie gelegenheden om zonsondergangs- en silhouet shots te maken.

We hebben hier de beschikking over twee zeer gespecialiseerde en ervaren gidsen die ons meenemen op de reis van je leven: een safari! We maken met name game drives in semi-open safari auto’s maar begeleide bush wandelingen of zelfs een ballonvaart kunnen ook deel zijn van je ervaring. De perfecte kans voor spannende ontmoetingen en geweldige fotografie!

fotoreis Kenia

Iedereen is welkom

Deze reis is voor iedereen die van natuur houdt, het leuk vindt om foto’s te maken en het geduld heeft om rustig te observeren en te wachten op dat ene geweldige moment! Ook al is het een fotoreis, je hoeft echt geen professioneel fotograaf te zijn of een zeer ervaren safari-ganger.

We willen simpelweg dat je volledig geniet van alles dat Afrika je te bieden heeft. En we willen je volop de gelegenheid bieden om fantastische foto’s te maken, op welk niveau dan ook. Het fotograferen van wildlife vereist soms wel wat andere skills dan wat je misschien gewend bent, maar wij kunnen je daar absoluut bij helpen.

Maar let op: er is per reis slechts plaats voor 6 personen, dus twijfel niet te lang! Dit is echt een geweldig aanbod voor een supertoffe en exclusieve safari!

een aantal van mijn ‘best of’ foto’s uit de Masai Mara

Overnachtingen

De eerste nacht slaap je in een hotel in de buurt van het vliegveld van de hoofdstad Nairobi. Daar zullen we ook voor het eerst meeten met de lokale gidsen die met ons mee gaan. De volgende ochtend vroeg rijden we dan met z’n allen met een privé transfer in ongeveer een halve dag naar de Masai Mara.

We verblijven in een kleinschalig kamp, aan de rand van Mara: Zebra Plains Mara Camp. De accommodatie bestaat uit luxe tenten, op een platform, met ieder hun eigen ensuite badkamer. Daarin heb je je eigen douche, toilet en wastafel. De tenten hebben WiFi en zijn voorzien van fijne bedden met een muskietennet.

Slapen in een tent klinkt misschien wat avontuurlijk, maar de dieren hebben er absoluut respect voor. En het is geweldig om ’s nachts in je bed te luisteren naar het geluid van de cicaden en een hyena in de verte!

Het kamp heeft verder lounge ruimtes, een vuurplaats, een bar en er is zelfs een spa. Het wordt gerund door lokale Masai en het eten is er heerlijk. Natuurlijk is zo ver buiten de stad niet álles mogelijk qua maaltijden, maar vegetarisch of lactosevrij eten is geen probleem. En het bier is altijd koud!

De safari-auto’s

We gaan dagelijks twee keer op pad in het reservaat. In de vroege ochtend en in de namiddag. We maken daarbij gebruik van half-open 4×4 safari-auto’s: de perfecte manier om dieren te zien en foto’s te maken! Er passen zes mensen in zo’n auto, maar omdat we jullie graag allemaal de kans willen geven mooie foto’s te maken, zullen we nooit met meer dan vier mensen in de auto zitten. Zo heeft iedereen genoeg plaats voor zijn camera-uitrusting en kun je makkelijk aan beide kanten van de auto fotograferen. Bovendien kan ook het dak open en kun je dus ook vanuit daar aan de gang met je camera. 

Begeleiding

Vanuit WOW Safaris gaan twee ervaren gidsen mee die de auto’s zullen besturen, de communicatie via radio en telefoon beheren (daarmee staan we in contact met andere auto’s in het gebied) en die de eindverantwoordelijkheid hebben. Het zijn gidsen die bovendien gewend zijn met (professionele) fotografen of film crews te werken, wat betekent dat ze weten wat de beste plekken zijn voor fotografie, en hoe je als fotograaf of filmer met het licht kan spelen.

Daarnaast gaan wij met jullie mee als fotograaf. Dat betekent dat we je veel kunnen bijbrengen op het gebied van wildlife fotografie. Denk aan de juiste camera instellingen (die zijn voor wildlife weer heel anders dan bijvoorbeeld portretfotografie of bruiloften), hoe je optimaal gebruik maakt van het licht, en hoe je met speciale technieken creatieve wildlife beelden kan maken. Dat doen we zowel onderweg tijdens de drives, maar ook tussendoor in het kamp waar we je kunnen helpen met tips voor het selecteren of nabewerken van je foto’s in Lightroom.

Ikzelf (Evert dus) heb bijna twintig jaar geleden een overlandtrip van zeven maanden gemaakt van de UK naar Kaapstap. Daarna ben ik regelmatig teruggekeerd naar Afrika, vrijwel altijd met mijn vrouw Dieuwke. Daarbij heb ik heel veel geleerd van diverse, zeer ervaren wildlife fotografen. Ik heb veel gefotografeerd in Zuid-Afrika, Botswana, Zambia, India en vooral Kenia. De grote katten zijn absoluut mijn favoriet, maar ook de kleine dieren en landschappen vind ik interessant. In Nederland ben ik al jarenlang professionel fotograaf voor bruiloften en zakelijke opdrachten. Daarnaast ben ik docent bij de Gooische Fotoschool en vanuit die rol heb ik dus veel ervaring met het bijbrengen van kennis. Mijn actuele wildlife werk kun je vinden op Instagram (@thewildsite

Simone Janssen heeft als (kampeer)reisbegeleider gewerkt in Zuidelijk Afrika van 2004 tot 2007. In die periode heeft ze een voltijdse cursus van een maand gedaan bij Eco Training om meer over de bush te leren, zoals over dieren, bomen, sporen en al het andere dat deel is van de grote Afrikaanse circle of life. Daarnaast heeft Simone als trainer en coach gewerkt. In Nederland is Simone een zeer ervaren professioneel fotograaf, vooral voor bruiloften, maar zodra het even kan reist ze weer naar Afrika! Haar werk is te vinden op Instagram: @simone_afrika

Uitrusting

Het is aan te raden een camera mee te nemen waarmee je goed bekend bent. Heb je een tweede camera, neem deze dan zeker mee als backup of om snel van type lens te kunnen wisselen. Wij raden je een groothoeklens aan om mooie landschapsfoto’s te kunnen maken en een tele (zoom)lens om dieren dichterbij te kunnen halen. Denk aan een lens die tot 400, 500 of zelfs 600 mm kan gaan. Bean bags om je lens te ondersteunen zijn aanwezig in de auto’s. Een extender is zeker bruikbaar, alhoewel je die ‘s avonds waarschijnlijk eraf wilt halen om je lens wat lichtsterker te maken. Materiaal huren is ook een optie! Als je niet zeker weet of jouw spullen toereikend zullen zijn, neem dan even contact met ons op. Tot slot: vergeet je telefoon niet als optie om foto’s of filmpjes van dichtbij te maken.


Extra’s

We bieden deze fotoreis aan met een voorovernachting in Nairobi (de meeste vluchten vanuit Nederland komen ‘s avonds laat aan) en transport van en naar het vliegveld tot in de Masai Mara. Als je je vakantie wilt uitbreiden met een bezoek aan een van de andere reservaten in Kenia, een verblijf aan de kust, of je wilt bijvoorbeeld doorvliegen naar Zuid-Afrika, dan kan dat uiteraard. Zowel in Kenia als in Zuidelijk Afrika hebben we contacten die je daarbij desgewenst kunnen helpen, maar zelf boeken kan natuurlijk ook. 

Hoe ziet een safaridag eruit?

 • vroege wake up call rond 5 uur, wat koffie of thee en vertrek net voor zonsopgang: we gaan op pad!
 • tijdens de ochtend game drive stoppen we tussendoor op een veilige plek voor een bush breakfast, met koffie en thee en de gelegenheid even de benen te strekken
 • na terugkomst in kamp (meestal laat in de ochtend) een uitgebreide lunch 
 • vrije tijd om te slapen, lezen, douchen of eens op je gemak je foto’s te bekijken
 • lunch!
 • in de namiddag de tweede game drive, met eventueel een sun downer (drankje bij zonsondergang) onderweg
 • en tot slot diner en het delen van de mooiste verhalen van de dag bij het kampvuur

Waarom is dit specifiek een fotoreis?

 • we hebben voldoende ruimte in de auto’s, niemand hoeft in het midden te zitten
 • de lokale gidsen fotograferen zelf ook en kunnen daarom helpen bij het vinden van de juiste hoek of het beste licht – en uiteraard hebben ze zeer veel kennis over de dieren en hun gedrag
 • wij kunnen je als wildlife fotografen helpen bij het maken van de beste foto (en over de meeste dieren ook nog wel wat vertellen)
 • er is geen haast om het volgende dier te vinden en een lijstje af te vinken; we maken foto’s zolang we willen en niemand vraagt ‘ben je al klaar?’
 • terug in het kamp is er alle tijd om foto’s te bekijken en te editen, van elkaar te leren en urenlang over fotografie te praten!

Praktische zaken

Update: deze trip is volgeboekt

De totale kosten zijn op basis van een tweepersoonstent, met een aanbetaling van 20% bij boeking. Wil je liever geen tent delen? Dat kan natuurlijk ook. Je betaalt dan USD 400 extra. De betaling en prijs is in US dollars omdat je rechtstreeks boekt bij WOW safaris en dat is gevestigd in Kenia.

Programma: 

Dag 1: aankomst in Nairobi bij Four Points Sheraton hotel, eerste meeting
Dag 2: vroege transfer van Nairobi naar Zebra Plains Mara Camp, avond game drive
Dag 3: overnachting Zebra Plains, twee game drives
Dag 4: overnachting Zebra Plains, twee game drives
Dag 5: overnachting Zebra Plains, twee game drives
Dag 6: overnachting Zebra Plains, twee game drives
Dag 7: overnachting Zebra Plains, twee game drives
Dag 8: ochtend game drive, daarna transfer naar Nairobi, aankomst late  namiddag

Wat is inbegrepen?

 • transfer op dag 1 van het vliegveld naar het hotel
 • 1 overnachting in Nairobi Four Points Sheraton hotel
 • transfer van en naar de Masai Mara (ongeveer 275 km enkele reis) met onze eigen auto’s
 • 6 overnachtingen bij Zebra Plains Mara Camp
 • alle game drives met exclusieve auto’s (max 4 mensen per auto) en elk een gekwalificeerde gids en fotograaf
 • toegangskosten Masai Mara (conservation levy)
 • alle maaltijden (behalve lunch en diner op dag 1 (vliegreis) en diner op dag 8)
 • koffie, thee en water

Wat is er niet inbegrepen?

 • je vlucht van en naar Kenia
 • het visum voor Kenia ($ 51, online te verkrijgen via de officiële website van de Keniaanse overheid)
 • eventuele reisvaccinaties
 • frisdrank en alcoholische drankjes
 • fooi en souvenirs

Boekingen

Je boekt rechtstreeks bij WOW Safaris. De eerste aanbetaling moet binnen zes weken na de boeking binnen zijn om je plaats te bevestigen. Het resterende deel dient 90 dagen voor aanvang te zijn voldaan. Je wordt geacht zelf je eigen reis- en annuleringsverzekering te regelen. De reis gaat door bij minimaal vijf deelnemers.

Een safari is een bijzondere reis en we bieden je de mogelijkheid om mee te gaan op een heel exclusieve fotoreis in Kenia. Je zal zeker niet teleurgesteld worden. Denk niet te lang na, ga gewoon mee!

Heb je eerst nog wat vragen, neem dan gerust via het algemene formulier contact op, of bel of app mij op 06 – 24528768

  Gewenste reisdata

  Ben je al eens eerder in Afrika geweest?

  “In januari 2019 zijn wij met Evert op fotoreis naar de Masai Mara geweest en het was geweldig. Alles was ontzettend goed geregeld, we zaten in een safari-camp waar je je echt Out of Africa waant. Het was een perfecte uitvalsbasis om verschillende delen van de Mara te zien. We hebben ontzettend veel wild kunnen fotograferen, met als hoogtepunt toch wel de luipaardmoeder met welp. Evert is niet alleen fotograaf en fotografie-docent waardoor hij steeds veel tips kan geven, hij is ook een zeer ervaren reiziger. Dus als er eens iets niet helemaal volgens plan verloopt, weet hij dat prima op te lossen zonder dat wij er echt iets van merkten. Het was een topreis en een echte aanrader!” Ellen & Marco