De landschappen en dieren van Namibië: een bijzonder fotoreis

(16 – 24 november 2024)

(For English click here)

Namibië, het land van de magische landschappen, overweldigende leegte en vol van leven! In samenwerking met Backroads Africa organiseren wij een 9-daagse fotoreis naar dit schitterende land. 

Namibië

Namibië: het meest dunbevolkte land van Afrika, en in de top tien van de droogste landen op aarde. En dat levert prachtige landschappen op! Veel mensen denken bij woestijn aan eindeloze golvende zandvlaktes. Maar in Namibië kun je zien dat woestijn soms ook rotsen betekent, bergen, hier en daar een struikje of een enkele boom. En dat in alle kleurschakeringen die je maar bedenken kunt. 

Ook al zijn deze plekken dan droog en lijken ze onherbergzaam, toch wemelt het er van het leven. Van kleine soorten reptielen, insecten en vogels, tot (bijvoorbeeld in nationaal park Etosha) groot wild als olifanten, leeuwen, zebra’s en giraffen. En allemaal hebben ze zich aangepast aan het droge klimaat. 

Samen met die bijzondere landschappen levert dat unieke foto’s op!

Geografie

Namibië ligt in het zuidwesten van Afrika, ingeklemd tussen Angola in het noorden, Botswana in het oosten en Zuid-Afrika in het zuiden. De westkust wordt gevormd door de Atlantische oceaan. Hier raken de woestijn en de oceaan elkaar, een heel bijzondere combinatie van water en droogte. 

In de dorpen en stadjes vind je nog veel van de recente geschiedenis terug, toen Namibië eerst was gekoloniseerd door Duitsland en later bij Zuid-Afrika hoorde. Zo zie je er vakwerkhuisjes, kun je er Sauerkraut eten en spreken de meeste mensen ook Afrikaans.

Rondreis

Deze fotoreis staat niet alleen in het teken van wildlife maar ook van de verschillende landschappen die te bewonderen zijn. Daarom is het geen reis naar één specifiek gebied zoals we in de andere fotoreizen doen, maar een rondreis.

Een reis voor iedereen

Iedereen is welkom

Deze reis is voor iedereen die van natuur houdt, het leuk vindt om foto’s te maken en het geduld heeft om rustig te observeren en te wachten op dat ene geweldige moment! Ook al is het een fotoreis, je hoeft echt geen professioneel fotograaf te zijn of een zeer ervaren safari-ganger. We willen simpelweg dat je volledig geniet van alles dat Namibië je te bieden heeft. En we willen je volop de gelegenheid bieden om fantastische foto’s te maken, op welk niveau dan ook. Het fotograferen van landschappen en wildlife vereist soms wel wat andere skills dan wat je misschien gewend bent, maar wij kunnen je daar absoluut bij helpen.  

Let op: er is per reis slechts plaats voor 6 personen, dus twijfel niet te lang! Dit is echt een geweldig aanbod voor een prachtige fotoreis!

Bekijk hieronder een korte teaser met een aantal van mijn favoriete beelden die ik de afgelopen jaren heb gemaakt in Afrika: 

Accommodation

Accommodatie

We slapen in verschillende soorten accommodaties. Soms is dat een lodge of hotel waar je een (gedeelde) kamer hebt, maar we slapen ook af en toe in een luxe tent, met eigen en suite badkamer. 

Slapen in een tent klinkt misschien wat avontuurlijk, maar de dieren hebben er absoluut respect voor. En het is geweldig om ’s nachts in je bed te luisteren naar het geluid van de cicaden en een hyena in de verte!

Hieronder vind je een impressie van de verschillende overnachtingsplekken.

Vervoer

Vanaf Windhoek, waar de rondreis start, hebben we de beschikking over ons eigen vervoer met een plaatselijke chauffeur/gids, in de vorm van een mini-safari-truck. De ramen kunnen allemaal open, het dak kan omhoog (zodat we ook van bovenaf rondom kunnen fotograferen) en er is voldoende ruimte voor alle bagage. De foto hieronder is van januari 2023, maar omdat het nog best even duurt voor deze reis plaatsvindt kan het zijn dat deze tegen die tijd een upgrade heeft gehad. 


Begeleiding 

Zoals gezegd hebben we dus een chauffeur mee die ons zal rondrijden. Deze persoon is echter ook professioneel gids en heeft daarmee ook de eindverantwoordelijkheid over onze trip. 

Daarnaast gaan wij uiteraard met jullie mee als fotograaf. Wij kunnen je alles vertellen en leren over de juiste camera instellingen, compositie en gebruik van licht. 

Evert Doorn

Evert heeft in het verleden een overlandtrip van zeven maanden gemaakt van de UK naar Kaapstad en is daarna zeer regelmatig terug gegaan naar Afrika. Hij heeft ervaring als wildlife fotograaf in Zuid-Afrika, Botswana, Zambia, India en vooral Kenia. De grote katten zijn favoriet, maar ook de kleine dieren en landschappen vindt hij interessant. In Nederland is Evert al jarenlang een zeer professioneel fotograaf voor bruiloften en zakelijke opdrachten. Daarnaast is hij  docent bij de Gooische Fotoschool en vanuit die rol heeft hij dus veel ervaring met het bijbrengen van kennis. Zijn werk kun je zien op Instagram: @thewildsite

Simone Janssen

Simone heeft als (kampeer)reisbegeleider gewerkt in Zuidelijk Afrika van 2004 tot 2007. In die periode heeft ze een voltijdse cursus van een maand gedaan bij Eco Training om meer over de bush te leren, zoals over dieren, bomen, sporen en al het andere dat deel is van de grote Afrikaanse circle of life. In Nederland is Simone een zeer ervaren professioneel fotograaf, vooral voor bruiloften, maar zodra het even kan reist ze weer naar Afrika! Daarnaast heeft ze in het verleden jaren gewerkt als trainer/coach dus ook Simone kan kennis goed overbrengen. Haar werk is te vinden op Instagram: @simone_afrika

Uitrusting

Neem een camera mee die je goed kent. Wij raden je een groothoeklens aan om mooie landschapsfoto’s te kunnen maken en een zoomlens om dieren dichterbij te kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan een 400, 500 of zelfs 600 mm lens. Een extender is zeker bruikbaar, alhoewel je die ‘s avonds waarschijnlijk eraf wilt halen om je lens wat lichtsterker te maken.  Een statief is voor landschappen en zeker fotografie ‘s avonds (Namibië kan heel heldere luchten hebben) een mooi hulpmiddel om mee te nemen. Als je niet zeker weet of jouw spullen toereikend zullen zijn, neem dan even contact met ons op. Materiaal huren is ook zeker te overwegen.

Waarom is dit specifiek een fotoreis?

 • we hebben ruimte in de auto, niemand hoeft in het midden te zitten
 • wij kunnen je als wildlife en landschapsfotografen helpen bij het maken van de beste foto (en over de meeste dieren ook nog wel wat vertellen)
 • er is geen haast om het volgende dier te vinden en een lijstje af te vinken; we maken foto’s zolang we willen en niemand vraagt ‘ben je al klaar?’
 • eenmaal in de accommodatie is er alle tijd om foto’s te bekijken en te editen, van elkaar te leren en urenlang over fotografie te praten!

Data en kosten

Reisdata: zaterdag 16 tot en met zondag 24 november 2024

Kosten: ZAR 49300 per persoon (op basis van de wisselkoers in januari 2023 ongeveer € 2700)

De totale kosten zijn op basis van een eenpersoonskamer in Windhoek en gedeelde accommodatie voor de overige nachten. Wil je liever geen kamer delen? Dat kan natuurlijk ook. Je betaalt dan ZAR 3800 extra. Er is een aanbetaling van 20% verschuldigd. De betaling en prijs is in ZAR omdat je rechtstreeks boekt bij Backroads Africa en dat is gevestigd in Zuid-Afrika.

Het reisschema in het kort:

Dag 1: aankomst in Windhoek, eerste meeting

Dag 2: vroeg vertrek naar Sossusvlei

Dag 3: Sossusvlei

Dag 4: vertrek naar Swakopmund

Dag 5: vertrek naar Damaraland

Dag 6: Damaraland

Dag 7: vertrek naar Etosha, avonddrive

Dag 8: Etosha

Dag 9: na de ochtenddrive vertrek naar Windhoek, aankomst late namiddag

Wat is inbegrepen?

 • alle vervoer van Windhoek tot Windhoek
 • acht overnachtingen op basis van tweepersoonskamers/tenten
 • Engelssprekende plaatselijke gids
 • twee Nederlands en Engels sprekende professionele fotografen
 • maaltijden zoals in het dagoverzicht beschreven
 • alle toegangsgelden
 • drinkwater

Wat is niet inbegrepen?

 • internationale vluchten
 • alle drankjes en snacks en de maaltijden die niet in het dagoverzicht zijn genoemd
 • eventuele reisvaccinaties
 • reis- en annuleringsverzekering
 • fooi en souvenirs

Extra’s

We bieden deze fotoreis met als start- en eindpunt Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Als je je vakantie wilt uitbreiden met een bezoek aan bijvoorbeeld Botswana (de Okavango Delta), of door wilt vliegen naar Kaapstad of Johannesburg, dan kan dat uiteraard.

Backroads Africa kan je bij dit alles (met een kleine korting) prima helpen!

Uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 aankomst Windhoek

Het is tegenwoordig mogelijk om rechtstreeks vanuit Europa naar Windhoek te vliegen, maar je kunt dit ook doen via Johannesburg of Kaapstad (en daar eventueel wat dagen aanplakken). Wij verwachten jullie in de loop van de dag in Windhoek waar we jullie van het vliegveld komen halen. We overnachten in een fijn hotel en zullen daar in de avond een eerste meeting hebben. We kunnen elkaar dan wat leren kennen en we zullen jullie meer vertellen over wat je allemaal kunt verwachten. 

Dag 2 (ontbijt, diner)

Na een lekkere nacht in een goed bed vertrekken we na het vroege ontbijt met ons eigen vervoer naar Sossusvlei. Iedereen kan zich wel de Windows screensaver herinneren met het rode zandduin tegen de prachtige blauwe lucht; dat is hier! Sossusvlei (met de zandduinen) en dode vlei (ook een heel bekend plaatje met de witte kalkbodem en dode bomen) liggen in een Nationaal Park en wij slapen daarbinnen bij Dead Valley Lodge. Dat zorgt ervoor dat we de volgende dag echt op tijd bij de mooiste plek kunnen zijn voor een geweldige zonsopgang!

Dag 3 (ontbijt, lunch, diner)

Een lange maar geweldige dag! We staan heel vroeg op om de zonsopgang te fotograferen vanaf een van de mooiste en bekendste duinen ter wereld: Dune 45. Daarna rijden we door naar Dode Vlei waar iedereen vrij kan rondlopen om de mooiste en creatiefste foto’s te maken. Uiteraard zijn Evert en ik erbij om jullie daarbij te helpen. De temperatuur kan hier flink oplopen dus het motto is ‘rustig aan’ en genoeg water meenemen. 

Na een lunch in de lodge is er in de middag de mogelijkheid om Sesriem Canyon te bezoeken. Een kleine, meest droogstaande canyon die ook weer geweldige fotografische mogelijkheden biedt. 

Dag 4 (ontbijt)

Na het ontbijt vertrekken we richting Swakopmund, een klein en heel gezellig kuststadje. Het verschil in temperatuur kan vandaag groot zijn, dus zorg dat je je fleecetrui bij de hand houdt! Onderweg zullen we stoppen bij Solitaire voor koffie en wereldberoemde apple crumble (er is hier door de Nederlander Ton van der Lee een geweldig boek over geschreven) en bij de tropic of capricorn, de steenbokskeerkring. 

Vlak voor we bij Swakopmund aankomen, stoppen we ook in Walvisbay. In deze havenplaats is meestal een grote kolonie flamingo’s en pelikanen te vinden. De rest van de dag heb je de gelegenheid om Swakopmund te ontdekken, wat souvenirs te kopen en lekker uit eten te gaan. Slapen doen we in Hotel a la Mer. 

Dag 5 (ontbijt, diner)

Vandaag trekken we verder naar het noorden, naar Damaraland. Maar voor we daar zijn, hebben we eerst een tussenstop bij een enorme kolonie zeeleeuwen bij Cape Cross (wees voorbereid op veel lawaai en veel eh… geur!), ons eerste echte wildlife!

Onderweg zullen we langzaam het landschap zien veranderen naar een sprookjesachtig beeld, met bijzondere ronde rotskopjes, ietsje meer begroeiing en prachtige roze, rode en lila kleuren. Ook komen we op deze route steeds vaker mensen tegen van de Himba en Herero stammen. De Himba’s smeren zich helemaal in met een mengsel van vet en rode oker en dragen nauwelijks westerse kleding. Van de Herero zijn met name de dames goed te herkennen aan hun lange haast Middeleeuws aandoende jurken en grote hoeden. 

Uiteindelijk slapen we deze dag in geweldige luxe tenten in Twyfelfontein Adventure Camp. 

Dag 6 (ontbijt, diner)

Vandaag hebben we de hele dag om het prachtige Damaraland verder te ontdekken. In de ochtend gaan we met een volledig open auto vroeg op pad in de hoop de woestijnolifanten te ontdekken. Het zijn er niet veel meer dus we moeten geluk hebben, maar wie weet! 

In de middag bezoeken we Twyfelfontein. Hier zijn hele vroege rotstekeningen (eigenlijk zijn het meer gravures) gevonden van Bushmen, waarlangs we een rondleiding zullen krijgen. Buiten dat is het ook hier weer een prachtig rotsachtig landschap met mooie kleuren. En als je op zoek bent naar kleine hagedisjes en insecten kun je hier je hart ophalen. 

Dag 7 (ontbijt, diner)

Van alle landschappen gaan we nu onze aandacht echt verleggen naar de dieren. Vandaag rijden we naar Etosha, het nationale park in het noorden van Namibië. Foto’s die hier gemaakt zijn, herken je vrijwel direct, vanwege de bijna witte kleur die de bodem hier heeft. In het midden van het park vind je de Etosha Pan, een zoutvlakte van zo’n 4700 km2. Ook hier kun je weer bijzondere foto’s maken! 

Rondom de Pan is meer begroeiing te vinden, met hier en daar een waterplaats. Hier vind je dan ook de dieren. In Etosha vind je vier van de zogenaamde big five (olifant, leeuw, neushoorn en luipaard) en verder veel zebra’s, giraffen, gemsbokken, springbokken, gnoe’s, cheetah, bruine hyena en nog veel meer. De grote open vlakten zijn bijzonder fotogeniek. 

Aan het einde van de middag maken we hier onze eerste game drive en daarna slapen we in Okaukuejo, een van drie grote kampplaatsen in Etosha. Hier is een heel beroemde waterplek waar je vanuit het kamp ook hele toffe foto’s kunt maken van de dieren die er komen drinken!

Dag 8 (ontbijt, diner)

Vandaag hebben we een volle dag om van Etosha te genieten en op zoek te gaan naar de dieren. Hoe de dag precies wordt ingedeeld bekijken we ter plekke, aan de hand van wat er bijvoorbeeld de dag ervoor precies her en der gespot is. 

Dag 9 (ontbijt)

Helaas zit het er weer op. In de ochtend maken we nog een laatste game drive en dan vertrekken we weer naar Windhoek, waar we in de late namiddag zullen aankomen. Omdat iedereen vanaf hier andere plannen kan hebben, is hier geen overnachting meer gepland.

Bookings

Je boekt rechtstreeks bij Backroads Africa. De eerste aanbetaling moet binnen zes weken na de boeking binnen zijn om je plaats te bevestigen. Het resterende deel dient 60 dagen voor aanvang te zijn voldaan. Je wordt geacht zelf je eigen reis- en annuleringsverzekering te regelen.

Een fotoreis als deze is bijzonder en zeer de moeite waard. Denk niet te lang na, ga gewoon mee!

Heb je toch eerst nog wat vragen? Neem dan contact met ons op.

  Ben je al eens eerder in Afrika geweest?

  “In januari 2019 zijn wij met Evert op fotoreis naar de Masai Mara geweest en het was geweldig. Alles was ontzettend goed geregeld, we zaten in een safari-camp waar je je echt Out of Africa waant. Het was een perfecte uitvalsbasis om verschillende delen van de Mara te zien. We hebben ontzettend veel wild kunnen fotograferen, met als hoogtepunt toch wel de luipaardmoeder met welp. Evert is niet alleen fotograaf en fotografie-docent waardoor hij steeds veel tips kan geven, hij is ook een zeer ervaren reiziger. Dus als er eens iets niet helemaal volgens plan verloopt, weet hij dat prima op te lossen zonder dat wij er echt iets van merkten. Het was een topreis en een echte aanrader!” Ellen & Marco