Foto- en conservatiereis naar de Kalahari in Zuid-Afrika
(14-21 oktober 2023)
Update: 1 plek beschikbaar! (maart ’23)
Iedereen die Afrika en de dieren van Afrika in zijn hart heeft gesloten, weet ook hoe belangrijk conservatie is. Deze reis is een combinatie van fotografie en conservatie: een heel interessante ervaring voor wie niet alleen wil fotograferen maar ook een steentje wil bijdragen aan natuurbehoud!
De reis gaat naar een reservaat in het noorden van Zuid-Afrika van 100.000 ha groot (ter vergelijk: dat is ongeveer tweederde van de hele provincie Utrecht). Het wordt beheerd door één groot project: Working with Wildlife. Dat betekent ook dat er buiten ons, vrijwel geen andere mensen in het reservaat aanwezig zullen zijn. Hoe uniek is dat!
Geschiedenis en achtergrond
In 2007 is het reservaat gestart. Er zijn allerlei gebieden en grote stukken landbouwgrond opgekocht, om daar opnieuw natuur van te maken. Dat betekende dat alle bebouwing en andere tekenen van menselijk ingrijpen moesten worden verwijderd en dat er dieren werden geïntroduceerd. Er woont bijvoorbeeld een groep olifanten die gered zijn van het berijden door toeristen en nu op deze plek weer hun natuurlijke leven kunnen leiden.
Het is inmiddels big five gebied, wat betekent dat er olifanten, leeuwen, luipaarden, (zwarte) neushoorns en buffels te vinden zijn. Maar er zijn ook veel grootoorvosjes, bruine hyena’s, wilde honden en cheetahs.
Het reservaat is niet bedoeld voor toeristen. Het doel is uitsluitend om de bedreigde diersoorten meer ruimte te geven om te (over)leven en hen te helpen door hier ook wetenschappelijk onderzoek naar te doen.
Activiteiten
Een dergelijk reservaat onderhouden is enorm veel werk. Dat lukt niet met alleen de mensen die er werken. Vandaar dat de mogelijkheid wordt geboden om voor korte tijd tegen betaling een handje te helpen. Een win-win-situatie want met de extra inkomsten kan het reservaat weer veel mooie dingen doen en als bezoeker heb je op die manier een prachtige ervaring.
Dagelijks worden bepaalde diersoorten geteld die dus eerst gevonden moeten worden. Sommige dieren hebben daarom een halsband om, zodat we ze kunnen volgen. Daarnaast zijn er overal camera traps waarmee de dieren en hun gedrag worden gevolgd, die moeten worden opgehaald en uitgezet. En er wordt allerlei onderzoek gedaan naar vegetatie en ecosystemen. Soms bestaat het werk dan ook uit het simpelweg verwijderen van vegetatie die er niet thuishoort.
Aan de slag
Het motto van het project is ‘work first, play second’. Dat betekent dat we in de ochtenden vooral zullen helpen bij wat dan nodig is. Op dit moment (maart 2022) is dat het volgen van een groep van vier cheetahs en een roedel wilde honden. Maar er moet soms ook gewerkt worden aan het in toom houden van de uitheemse vegetatie die hier en daar nog groeit, het vrijmaken van wegen, het tellen van bepaalde diersoorten en het uitzetten of ophalen van camera traps.
Wat er precies aan werk te doen is in oktober 2023 is nu echt nog niet te zeggen! Maar dat het interessant is voor wie meer wil leren over natuurbehoud in de breedste zin van het woord (dus ook het in balans houden van bepaalde populaties, overbegrazing en noem maar op) staat vast.
In de middag is vaak wat meer tijd om op zoek te gaan naar wat we graag willen fotograferen. Sowieso liggen bepaalde onderzoekslocaties of camera traps ver uit elkaar en onderweg passeren we dan diverse waterplekken met geweldige fotografische mogelijkheden. Natuurlijk gaan we ook fotograferen, maar fotografie is niet het eerste doel van deze reis!
En, omdat er verder vrijwel niemand is, is er veel mogelijk: soms zullen we ook uit de auto gaan om ergens heen te lopen, we kunnen ook off road rijden en we zijn niet gehouden aan specifieke tijden. Kortom: heel veel ruimte om er een geweldige tijd van te maken!
Het landschap van de Kalahari
Het reservaat lig in het noorden van Zuid-Afrika, tegen de grens met Botswana. Het is onderdeel van de Kalahari (‘de grote dorst’). Dit is een enorme halfwoestijn van 900.000 km2 groot die verder ook grote delen van Namibië en Botswana beslaat. Halfwoestijn betekent dat er wel wat begroeiing is, zoals pollen gras en struikjes en boompjes, maar door de weinige regenval is het er erg droog.
Om stropers niet op verkeerde ideeën te brengen, wordt de naam en exacte plaats van het reservaat nooit online genoemd.
Het kamp
We verblijven in het kamp van Working with Wildlife. Deze plek heeft vier tweepersoons tenten voor gasten, met ieder een eigen ensuite badkamer met douche en toilet. Daarnaast is er een keuken, een tent die als restaurant dient, een lounge waar je lekker kunt relaxen, een kleine splash pool en een boma (omheinde open plaats) om ook buiten te kunnen eten. Verder is er elektriciteit en warm water. Op dit moment is er wifi in het kamp, maar het blijft Afrika dus of dat eind 2023 nog steeds zo is, weet niemand zeker. 🙂 Op sommige plekken in het kamp heb je ook beperkt mobiel bereik. Door de ligging biedt deze plek geweldige kansen om wild te zien en ’s avonds sterren te kijken!
Voor wie?
Deze reis is dus absoluut geen typische fotoreis waarin we alleen maar op zoek zullen gaan naar dat ene perfecte shot. Het is een reis voor iedereen die een keer wil meemaken hoe natuurbehoud in een big five reservaat werkt en daar een paar handen bij wil uitsteken. Een unieke ervaring die de doorsnee toerist niet heeft!
Je hoeft dus zeker geen zeer ervaren fotograaf of Afrikabezoeker te zijn, maar liefde en interesse voor de natuur en niet bang zijn om vieze handen te krijgen zijn wel belangrijk.
Maar let op: er is slechts plaats voor 6 personen, dus twijfel niet te lang! Dit is echt een geweldig aanbod voor een supertoffe en exclusieve ervaring!
Begeleiding
Vanuit Johannesburg reizen Evert Doorn en ik met jullie mee naar het reservaat. Eenmaal in het kamp, worden we begeleid door de mensen van Working with Wildlife. Zij nemen ons mee, leggen ons alles uit en kunnen heel veel vertellen over de natuur en het wild. En zij begeleiden ons in het werk dat gedaan moet worden.
Daarnaast zijn wij erbij als ervaren wildlife fotograaf. Dat betekent dat we je veel kunnen bijbrengen op het gebied van wildlife fotografie. Denk aan de perfecte camera instellingen (die zijn voor wildlife weer heel anders dan bijvoorbeeld voor portretfotografie of bruiloften), hoe je optimaal gebruik maakt van het licht, en hoe je met speciale technieken creatieve wildlife beelden kan maken. Dat doen we zowel onderweg tijdens de drives, als ook tussendoor in het kamp waar we je kunnen helpen met tips voor het selecteren of nabewerken van je foto’s in Lightroom.
Evert Doorn
Evert heeft in het verleden een overlandtrip van zeven maanden gemaakt van de UK naar Kaapstad en is daarna zeer regelmatig terug gegaan naar Afrika. Hij heeft ervaring als wildlife fotograaf in Zuid-Afrika, Botswana, Zambia, India en vooral Kenia. De grote katten zijn favoriet, maar ook de kleine dieren en landschappen vindt hij interessant. In Nederland is Evert al jarenlang een zeer professioneel fotograaf voor bruiloften en zakelijke opdrachten. Daarnaast is hij docent bij de Gooische Fotoschool en vanuit die rol heeft hij dus veel ervaring met het bijbrengen van kennis. Zijn werk kun je zien op Instagram: @thewildsite
Simone Janssen
Simone heeft als (kampeer)reisbegeleider gewerkt in Zuidelijk Afrika van 2004 tot 2007. In die periode heeft ze een voltijdse cursus van een maand gedaan bij Eco Training om meer over de bush te leren, zoals over dieren, bomen, sporen en al het andere dat deel is van de grote Afrikaanse circle of life. In Nederland is Simone een zeer ervaren professioneel fotograaf, vooral voor bruiloften, maar zodra het even kan reist ze weer naar Afrika! Daarnaast heeft ze in het verleden jaren gewerkt als trainer/coach dus ook Simone kan kennis goed overbrengen. Haar werk is te vinden op Instagram: @simone_afrika
Uitrusting
Neem een camera mee die je goed kent. Wij raden je een groothoeklens aan om mooie landschapsfoto’s te kunnen maken en een zoomlens om dieren dichterbij te kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan een 400, 500 of zelfs 600 mm lens. Een extender is zeker bruikbaar, alhoewel je die ’s avonds waarschijnlijk eraf wilt halen om je lens wat lichtsterker te maken. Materiaal huren is ook een optie! Als je niet zeker weet of jouw spullen toereikend zullen zijn, neem dan even contact met ons op.
En verder is het fijn als je voor wandelingen ook stevige dichte schoenen bij je hebt en een hervulbare fles voor je eigen water.
Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?
Eigenlijk zijn er geen gemiddelde dagen, want veel is onvoorspelbaar en afhankelijk van wat op dat moment nodig is. Maar grofweg zal het er ongeveer zo uit gaan zien:
- vroeg ontbijt in kamp: we gaan op pad!
- door de lange afstanden die soms afgelegd moeten worden zijn we waarschijnlijk pas laat terug in kamp
- lunch en vrije tijd om te slapen, lezen, douchen of eens op je gemak je foto’s te bekijken
- in de namiddag opnieuw op pad, met eventueel een sun downer (drankje bij zonsondergang) onderweg bij een watergat
- en tot slot diner en het delen van de mooiste verhalen van de dag bij het kampvuur
Waarom zou je dit boeken?
- omdat je veel gaat leren over de dieren, maar ook hun onderlinge relaties, de vegetatie en het totale ecosysteem
- omdat je een bijdrage wilt leveren aan het in stand houden van een prachtig stuk natuur
- omdat je een inkijkje krijgt in de achterkant van het onderhouden van een reservaat: een absoluut unieke kans die in bijvoorbeeld het Krugerpark of de Masai Mara niet mogelijk is
- omdat je geweldige dieren gaat zien en foto’s kunt maken
- omdat het heel bijzonder is in zo’n groot natuurgebied te zijn met alleen maar wilde dieren
Extra’s
We bieden deze fotoreis aan met een voorovernachting in Johannesburg en transport van en naar het vliegveld tot in het reservaat. Als je je vakantie wilt uitbreiden met een bezoek aan een van de andere delen van Zuid-Afrika of Botswana, dan kan dat uiteraard.
Voor wie ook nog wat cultuur en geschiedenis zoekt, is het bijvoorbeeld mogelijk om iets langer in Johannesburg te blijven en een bezoek te brengen aan Soweto, het bekende township. Voor iets meer dan € 100 heb je een privé tour van 9.00 tot 15.00 uur, met bezoek aan het museum.
Backroads Africa kan je bij dit alles (met een kleine korting) prima helpen!
Data en kosten
Reisdata: 14 tot en met 21 oktober 2023
Kosten: ZAR 29500 (op dit moment – februari 2023 – ongeveer € 1520)
De totale kosten zijn op basis van een tweepersoonstent, met een aanbetaling van 20% bij boeking. Er zijn in het kamp slechts vier tenten, die we optimaal willen benutten. Apart slapen is op deze reis daarom niet mogelijk en als je alleen boekt, deel je je tent dus met een onbekende (maar die leer je dan snel genoeg kennen, haha!). Overigens leert de ervaring dat het enige wat je meestal in je doet, echt slapen is; de rest van de tijd zijn we op pad of zit je op een van de algemene plekken. De betaling en prijs is in Zuid-Afrikaanse Randen omdat je rechtstreeks boekt bij Backroads Africa en dat is gevestigd in Zuid-Afrika.
Indeling:
Dag 1: aankomst in Johannesburg bij Willow Inn, eerste meeting
Dag 2: vroege transfer van Johannesburg naar het reservaat, afhankelijk van aankomsttijd nog activiteit
Dag 3: overnachting bij Working with Wildlife
Dag 4: overnachting bij Working with Wildlife
Dag 5: overnachting bij Working with Wildlife
Dag 6: overnachting bij Working with Wildlife
Dag 7: overnachting bij Working with Wildlife
Dag 8: ochtendactiviteit, daarna transfer naar Johannesburg, aankomst late namiddag (terugvlucht daarom pas mogelijk vanaf 20.00 uur)
Wat is inbegrepen?
- transfer op dag 1 van het vliegveld naar het hotel
- 1 overnachting in Johannesburg in Willow Inn
- transfer van en naar het reservaat (ongeveer 600 km enkele reis) met prive vervoer
- 6 overnachtingen bij Working with Wildlife
- toegangskosten voor het reservaat (conservation levy)
- alle maaltijden (behalve lunch op dag 1 (vliegreis) en lunch en diner op dag 8)
- koffie, thee en water
Wat is niet inbegrepen?
- je vlucht van en naar Zuid-Afrika
- eventuele reisvaccinaties
- frisdrank en alcoholisch
- fooi en souvenirs
Boekingen
Je boekt rechtstreeks bij Backroads Africa. De eerste aanbetaling moet binnen zes weken na de boeking binnen zijn om je plaats te bevestigen. Het resterende deel dient 60 dagen voor aanvang te zijn voldaan. Je wordt geacht zelf je eigen reis- en annuleringsverzekering te regelen. De reis gaat alleen door bij zes deelnemers.
Afrika is heel bijzonder en we bieden je de mogelijkheid om mee te gaan op een heel exclusieve reis in de Kalahari in Zuid-Afrika. Je zal zeker niet teleurgesteld worden. Denk niet te lang na, ga gewoon mee!
Heb je toch eerst nog wat vragen? Neem dan contact met ons op.
“In januari 2019 zijn wij met Evert op fotoreis naar de Masai Mara geweest en het was geweldig. Alles was ontzettend goed geregeld, we zaten in een safari-camp waar je je echt Out of Africa waant. Het was een perfecte uitvalsbasis om verschillende delen van de Mara te zien. We hebben ontzettend veel wild kunnen fotograferen, met als hoogtepunt toch wel de luipaardmoeder met welp. Evert is niet alleen fotograaf en fotografie-docent waardoor hij steeds veel tips kan geven, hij is ook een zeer ervaren reiziger. Dus als er eens iets niet helemaal volgens plan verloopt, weet hij dat prima op te lossen zonder dat wij er echt iets van merkten. Het was een topreis en een echte aanrader!” Ellen & Marco