12-daagse fotoreis naar Kenia

Click here for English

Reisdata: 8 – 19 februari 2025

UPDATE: deze reis is inmiddels volgeboekt

In 2025 ga ik samen met Simone Janssen en WOW Safaris weer terug naar Kenia, ditmaal voor een zeer veelzijdige 12-daagse fotoreis die je langs een aantal van de mooiste wildparken van Kenia brengt!

Deze reis is geschikt voor iedere fotograaf met interesse in wildlife (en landschappen), ongeacht het niveau. Van beginner tot (ver) gevorderd. Tijdens de reis hebben we voldoende gelegenheid voor individuele begeleiding en vragen, zodat iedereen met mooie foto’s thuiskomt. Maar ook niet-fotograferende reisgenoten zijn welkom op deze trip. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!


Kenia: een zeer veelzijdige (safari) bestemming

Dit is de derde keer dat Simone en ik teruggaan naar Kenia voor een fotoreis, en dat is niet voor niets: deze schitterende Oost Afrikaanse bestemming biedt namelijk enorm veel variatie in landschappen en dieren. Er is bijna geen enkel ander land in Afrika wat zoveel diversiteit op natuurgebied heeft te bieden. Van besneeuwde bergtoppen tot gortdroge woestijn; Kenia heeft het allemaal!

Tijdens deze reis gaan we een aantal iconische natuurreservaten aandoen: Tsavo (East en West) en Amboseli in het zuiden en, centraler gelegen, Samburu en Ol Pejeta. Op deze plekken hebben we kans om de grote katten (leeuw, luipaard en cheetah) te zien, maar ook olifanten, giraffen, neushoorns, en natuurlijk nog veel meer.

Het bijzondere van het aandoen van verschillende plekken, is dat ieder park weer z’n eigen karakteristieke landschap heeft en dierenpopulatie. Kortom; variatie volop!

een kaartje van Kenia, met globaal de route

Wat algemene informatie over Kenia

Kenia grenst aan meerdere landen: in het noorden aan Ethiopië, in het oosten aan Somalië en aan de Indische Oceaan, in het zuiden aan Tanzania en in het westen aan het Victoriameer, Oeganda en Zuid-Sudan.

Het is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland maar heeft naar verhouding veel minder inwoners: ongeveer 55 miljoen. De hoofdstad Nairobi is veruit de grootste stad, en is niet alleen in Kenia een belangrijke hub maar ook voor geheel Afrika.

De bevolking bestaat uit heel veel verschillende stammen, die allemaal hun eigen gebruiken, taal en cultuur hebben. De Kikuyu, Masai en Turkana zijn de meest bekende. In het hele land wordt naast de eigen stamtaal meestal ook Engels en Swahili gesproken. Kenia ligt op de evenaar. Het klimaat is doorgaans tropisch, maar door de grote verschillen in hoogte is er wel verschil in neerslag profiel en gemiddelde temperaturen.

In Kenia is de munteenheid de Shilling.

Voor wie is deze trip geschikt?

Deze reis is voor iedereen die houdt van de natuur, het leuk vindt om foto’s te maken en het geduld heeft om rustig te observeren en te wachten op dat ene geweldige moment! Ook al is het een fotoreis, je hoeft echt geen gevorderde fotograaf te zijn of een zeer ervaren safari-ganger.

We willen simpelweg dat je volledig geniet van alles dat Kenia je te bieden heeft. En we willen je volop de gelegenheid bieden om fantastische foto’s te maken, op welk niveau dan ook. Het fotograferen van wildlife vereist soms wel wat andere skills dan wat je misschien gewend bent, maar wij kunnen je daar absoluut bij helpen.

Realiseer je wel dat Kenia geen Europees land is. Er zijn niet altijd toiletten in de buurt, er is niet altijd elektriciteit en het eten is soms anders dan je gewend bent (met veel Indiase invloeden!)

Er is per reis slechts plaats voor 6 personen, dus twijfel niet te lang! Dit is echt een geweldig aanbod voor een supertoffe en unieke fotoreis! 

Overnachtingen

De accomodaties die we gebruiken, zijn lodges met kamers en sommigen met tenten (met ensuite badkamer). Voor deze reis hebben we gekozen voor plekken met prima eten en die comfortabel zijn, maar niet overdreven luxe. Het grootste deel van onze tijd gaan we er namelijk op uit op zoek naar dieren! En met de juiste gidsen ga je uiteindelijk hetzelfde zien als de gasten van 5-sterren lodges.

Hieronder kun je een impressie zien van de plekken waar we zullen verblijven:

Vervoer

WOW Safaris heeft eigen voertuigen, waarvan wij er twee meekrijgen. Deze speciale half-open 4×4 auto’s brengen ons niet alleen naar de verschillende parken in Kenia, maar we gebruiken ze ook voor de game-drives: doordat de zijkanten opengemaakt kunnen worden, is er vrij zicht. En het dak kan open!

Het zijn grote auto’s, met voorin plek voor onze gids en één van ons op de bijrijders plek. Achterin zijn drie rijen met stoelen, wat betekent dat we met 6 gasten een volledige rij per persoon tot onze beschikking hebben. Dat is heel fijn, want dat betekent: volop ruimte om te bewegen en voor je (foto) tas!

Achterin de auto zit ook een koelbox voor koude drankjes, en er zijn oplaadpunten om de accu’s van je camera op te laden.

Begeleiding

Vanuit WOW Safaris gaan twee ervaren gidsen mee die de auto’s zullen besturen, de communicatie via radio en telefoon beheren en die de eindverantwoordelijkheid hebben.

Het zijn gidsen die bovendien gewend zijn met (professionele) fotografen of film crews te werken, wat betekent dat ze weten wat de beste plekken zijn voor fotografie, en hoe je als fotograaf of filmer met het licht kan spelen.

Daarnaast gaan wij met jullie mee als ervaren wildlife fotograaf. Dat betekent dat we je veel kunnen bijbrengen op het gebied van wildlife fotografie. Denk aan de juiste camera instellingen (die zijn voor wildlife weer heel anders dan bijvoorbeeld portretfotografie of bruiloften), hoe je optimaal gebruik maakt van het licht, en hoe je met speciale technieken creatieve wildlife beelden kan maken.

Dat doen we zowel onderweg tijdens de drives maar ook tussendoor in het kamp waar we je kunnen helpen met tips voor het selecteren of nabewerken van je foto’s in Lightroom.

Evert Doorn

Ikzelf (Evert dus) heb bijna twintig jaar geleden een overlandtrip van zeven maanden gemaakt van de UK naar Kaapstap. Daarna ben ik regelmatig teruggekeerd naar Afrika, vrijwel altijd met mijn vrouw Dieuwke. Daarbij heb ik heel veel geleerd van diverse, zeer ervaren wildlife fotografen. Ik heb veel gefotografeerd in Zuid-Afrika, Botswana, Zambia, India en vooral Kenia. De grote katten zijn absoluut mijn favoriet, maar ook de kleine dieren en landschappen vind ik interessant. In Nederland ben ik al jarenlang professionel fotograaf voor bruiloften en zakelijke opdrachten. Daarnaast ben ik docent bij de Gooische Fotoschool en vanuit die rol heb ik dus veel ervaring met het bijbrengen van kennis. Mijn actuele wildlife werk kun je vinden op Instagram: @thewildsite

Simone Janssen

Simone heeft als (kampeer)reisbegeleider gewerkt in Zuidelijk Afrika van 2004 tot 2007. In die periode heeft ze een voltijdse cursus van een maand gedaan bij Eco Training om meer over de bush te leren, zoals over dieren, bomen, sporen en al het andere dat deel is van de grote Afrikaanse circle of life. Daarnaast heeft Simone als trainer en coach gewerkt. In Nederland is Simone een zeer ervaren professioneel fotograaf, vooral voor bruiloften, maar zodra het even kan reist ze weer naar Afrika! Haar werk is te vinden op Instagram: @simone_afrika

Uitrusting

Het is aan te raden een camera mee te nemen waarmee je goed bekend bent. Heb je een tweede camera, neem deze dan zeker mee als backup of om snel van type lens te kunnen wisselen. Wij raden je een groothoeklens aan om mooie landschapsfoto’s te kunnen maken en een tele (zoom)lens om dieren dichterbij te kunnen halen. Denk aan een lens die tot 400, 500 of zelfs 600 mm kan gaan. Zogenaamde  ‘bean bags’ om je lens te ondersteunen zijn aanwezig in de auto’s. Een extender is zeker bruikbaar, alhoewel je die ‘s avonds waarschijnlijk eraf wilt halen om je lens wat lichtsterker te maken.

Materiaal huren is ook zeker een optie. Als je niet zeker weet of jouw spullen toereikend zullen zijn, neem dan even contact met ons op.

Denk er ook aan dat je genoeg opslag bij je hebt, ook om eventueel een backup te maken. Een laptop of veel geheugenkaartjes zijn geen overbodige luxe! Tot slot: vergeet je telefoon niet als optie om foto’s of filmpjes van dichtbij te maken.


Extra’s

We bieden deze fotoreis aan met Nairobi als start- en eindpunt. Tussendoor komen we ook nog terug in Nairobi, omdat dit logistiek nu eenmaal het meest praktisch is. Als je je vakantie wilt uitbreiden met een bezoek aan een van de andere reservaten in Kenia zoals de Masai Mara, of een verblijf aan de kust, of je wilt bijvoorbeeld doorvliegen naar Zuid-Afrika, dan kan dat uiteraard.

Voor Kenia kan WOW Safaris je goed helpen met een verlenging, en in Zuidelijk Afrika hebben we contacten die je daarbij desgewenst kunnen helpen. Maar zelf boeken kan natuurlijk ook.

Waarom is dit specifiek een fotoreis?

 • om te beginnen ga je veel leren op het gebied van (wildlife) fotografie! Wij slapen, eten en drinken fotografie en zijn niet alleen gepassioneerd over deze vorm van fotografie, maar ook heel gemotiveerd om onze kennis te delen en ervoor te zorgen dat jij met mooie foto’s thuiskomt
 • we hebben voldoende ruimte in de auto’s, niemand hoeft in het midden te zitten
 • de lokale gidsen fotograferen zelf ook en kunnen daarom helpen bij het vinden van de juiste hoek of het beste licht – en uiteraard hebben ze zeer veel kennis over de dieren en hun gedrag
 • er is geen haast om het volgende dier te vinden en een lijstje af te vinken; we maken foto’s zolang we willen en niemand vraagt ‘ben je al klaar?’
 • terug in het kamp is er alle tijd om foto’s te bekijken en te editen, van elkaar te leren en urenlang over fotografie te praten!

Data, kosten en programma

Reisdata: 9-20 februari 2025

Kosten:  USD 5395 (in april ’24 was dit ongerekend ongeveer 5070 euro)

De totale kosten zijn op basis van een tweepersoonkamer. Wil je liever geen kamer delen? Dat kan natuurlijk ook. Je betaalt dan USD 750 extra. De betaling en prijs is in US dollars omdat je rechtstreeks boekt bij WOW safaris en dat is gevestigd in Kenia. De aanbetaling voor deze reis is 30% en die wordt verstuurd zodra de trip vol en bevestigd is.

Programma in het kort (zie uitgebreide omschrijving hieronder)

Dag 1: aankomst in Nairobi, eerste meeting
Dag 2: vroeg vertrek Tsavo East, namiddag drive
Dag 3: Tsavo East
Dag 4: vertrek naar Tsavo West, namiddag drive
Dag 5: ochtend drive, vertrek naar Amboseli en namiddag drive
Dag 6: volle dag Amboseli
Dag 7: ochtend drive, vertrek naar Nairobi
Dag 8: vertrek naar Samburu, namiddag drive
Dag 9: Samburu
Dag 10: ochtend drive, vertrek naar Ol Pejeta, namiddag- en avond drive (terugkomst in het donker)
Dag 11: Ol Pejeta
Dag 12: ochtend drive, vertrek en aankomst in Nairobi, einde

Wat is inbegrepen?

 • alle vervoer van Nairobi naar Nairobi
 • elf overnachtingen op basis van tweepersoonskamers
 • Engelssprekende plaatselijke gids
 • Nederlands en Engels sprekende professionele fotograaf
 • maaltijden zoals in het uitgebreide reisschema hieronder beschreven
 • alle toegangsgelden
 • koffie, thee en water
 • van tevoren een uitgebreid informatie document over wat mee te nemen voor kleding, geldzaken, gezondheid, en natuurlijk fotospullen

Wat is er niet inbegrepen?

 • internationale vluchten
 • eTA (electronic travel authorisation; vooraf online aan te vragen bij de Keniaanse overheid en kosten c.a. 31 dollar)
 • alle drankjes en snacks en de maaltijden die niet in het dagoverzicht zijn genoemd
 • eventuele reisvaccinaties
 • reis- en annuleringsverzekering
 • fooi en souvenirs

Uitgebreide reisomschrijvng

Dag 1 (aankomst in Nairobi)

Vrijwel alle vluchten komen in de avond aan. Je wordt opgehaald bij het vliegveld en naar Progressive Park in de stad gebracht, waar we kennis maken met elkaar en dan lekker gaan slapen, want de wekker morgen gaat vroeg!

Dag 2 (met ontbijt, lunch en diner)

We gaan direct het safari-ritme in! Na een vroeg ontbijt (eventueel kunnen we een zogenaamd ‘packed breakfast’ meenemen), gaan we op pad naar Tsavo East. Dit is een rit van ongeveer een halve dag. Tsavo East staat bekend om het rode zand dat prachtige foto’s met rood stof in een zachte zonsondergang kan opleveren. Tsavo East wordt gescheiden van West door de bekende spoorlijn die loopt van Nairobi naar Mombasa aan de kust. Na de lunch, en als we zijn ingecheckt, vertrekken we voor een eerste drive in het park.

Dag 3 (met ontbijt, lunch en diner)

Vandaag verkennen we Tsavo East verder. Afhankelijk van waar de dieren zich bevinden maken we een losse ochtend in namiddag drive, of we doen een hele dag. Dit zijn dingen die we vaak ter plekke pas kunnen beslissen, afhankelijk van de omstandigheden en wensen. Tsavo is veel rustiger dan bijvoorbeeld de Masai Mara waardoor we hier echt de kans hebben om uitgebreid te fotograferen.

Dag 4 (met ontbijt, lunch en diner)

We nemen ontbijt mee en gaan nog een ochtend drive doen in Tsavo East. Daarna bewegen we ons naar het naastgelegen en meer afgelegen Tsavo West. We steken de spoorlijn en de snelweg over en komen aan in Tsavo West, aan de grens met Tanzania. Na inchecken en de lunch gaan we hier onze eerste middag drive doen. In dit gebied zien we de sporen van vulkanen, moerassen en waterbronnen: alles bij vormen die een heel interessant landschap, met natuurlijk ook weer de bekende rode aarde.

Dag 5 (met ontbijt, lunch en diner)

Tsavo West is lang niet zo groot als East en daarom slapen we hier maar één nacht. We doen een ochtend drive met ontbijt en daarna hebben we een korte rit naar Amboseli. Dit iconische park is vooral bekend van de foto’s met de Kilimanjaro in de achtergrond. Duimen dus voor een heldere dag, en olifanten op de voorgrond! Maar deze plek heeft nog veel meer te bieden zoals de vogels (pelikanen, ijsvogels, flamingo’s), de nijlpaarden en alle andere dieren die hier leven.

Dag 6 (met ontbijt, lunch en diner)

Vandaag doen we een ochtend- en middag drive in Amboseli. Afhankelijk van de omstandigheden gaan we kijken waar de mooiste foto’s kunnen maken!

Dag 7 (met ontbijt)

We doen nog een laatste ochtend drive in Amboseli, en na het uitchecken gaan we weer richting Nairobi. Samburu is te ver om op één dag te rijden, dus dat doen we met een tussenstop in Nairobi waar we ‘s avonds weer in Progressive Park zullen overnachten. Na aankomst is iedereen vrij om de avond te besteden naar wens. Op steenworp afstand is een grote shopping mall met diverse winkels en eetgelegenheden.

Dag 8 (met ontbijt, lunch en diner)

Vandaag vertrekken we wederom vroeg met een ingepakt ontbijt, maar ditmaal richting Samburu in het noorden. Onderweg komen we langs de grillige bergtoppen van Mount Kenya. Daarna verlaten we de hoogvlakte en zal de temperatuur stijgen. Samburu ligt namelijk in semi-droog woestijn gebied en dat heeft invloed op zowel het landschap als het dierenleven! In Samburu vind je bijvoorbeeld de generoek (of girafgazelle), maar ook de roofdieren zijn hier veelvuldig aanwezig. Samburu is tevens een mooie plek om (roof)vogels te spotten en grote kuddes olifanten. Na aankomst en lunch gaan we een middag drive doen.

Dag 9 (met ontbijt, lunch en diner)

Volle dag in Samburu, op zoek naar dieren en mooie fotomogelijkheden!

Dag 10 (met ontbijt, lunch en diner)

Na een ochtend drive (ontbijt nemen we mee) verlaten we Samburu alweer en trekken we iets terug naar het zuiden, Maar: we zijn er gelukkig nog niet! Eerst slapen we nog twee nachten in Ol Pejeta. Ol Pejeta is een 90.000 hectare groot natuurreservaat in privaat beheer. De plek staat bekend als het grootste zwarte neushoorn sanctuary in Oostelijk Afrika, en werkt nauw samen met de lokale gemeenschap. In het reservaat zijn naast de neushoorns ook de grote katten aanwezig (hoewel luipaarden vrij schuw zijn) en af en toe worden er zelfs wilde honden gespot.

Na aankomst en lunch gaan we in de middag en avond in het donker op pad! Een unieke kans om heel mooi en spannend beeld te maken, want omdat we met twee auto’s zijn, kunnen we elkaar helpen met koplampen voor spannend licht. We hopen dat we dieren gaan zien die alleen in de nacht actief zijn, zoals bepaalde kleinere katten, uilen en aapjes.

Dag 11 (met ontbijt, lunch en diner)

De laatste volledige dag aan game drives. Wat we precies tegenkomen weten we niet, maar we gaan er volop van genieten!

Dag 12 (met ontbijt)

We doen nog een laatste ochtend drive, en na het ontbijt vertrekken we richting Nairobi waar we in de middag aankomen; ruim op tijd voor diegenen die ‘s avonds een vlucht naar huis hebben.

Boekingen

Je boekt rechtstreeks bij WOW Safaris. De reis gaat door bij minimaal zes deelnemers en zodra deze vol en bevestigd is, wordt de factuur voor de eerste aanbetaling verstuurd. Deze moet dan binnen zes weken zijn voldaan zijn om je plaats te bevestigen. Het resterende deel dient 90 dagen voor aanvang te zijn voldaan. Je wordt geacht zelf je eigen reis- en annuleringsverzekering te regelen.

Een safari is een bijzondere reis en we bieden je de mogelijkheid om mee te gaan op een heel exclusieve fotoreis in Kenia. Je zal zeker niet teleurgesteld worden. Denk niet te lang na, ga gewoon mee!

Heb je eerst nog wat vragen, neem dan gerust via het algemene formulier contact op, of bel of app mij op 06 – 24528768

  Ben je al eens eerder in Afrika geweest?

  “In januari 2019 zijn wij met Evert op fotoreis naar de Masai Mara geweest en het was geweldig. Alles was ontzettend goed geregeld, we zaten in een safari-camp waar je je echt Out of Africa waant. Het was een perfecte uitvalsbasis om verschillende delen van de Mara te zien. We hebben ontzettend veel wild kunnen fotograferen, met als hoogtepunt toch wel de luipaardmoeder met welp. Evert is niet alleen fotograaf en fotografie-docent waardoor hij steeds veel tips kan geven, hij is ook een zeer ervaren reiziger. Dus als er eens iets niet helemaal volgens plan verloopt, weet hij dat prima op te lossen zonder dat wij er echt iets van merkten. Het was een topreis en een echte aanrader!” Ellen & Marco